Yhteystiedot


Pekka Murto

044 9763 777

murto.p@gmail.com

Uutiset

26.3.2016Kirjoitan nyt myös Uuden Suomen PuheenvuoroonLue lisää »4.10.2015Uusi luottamustehtävä Y-säätiön valtuuskunnassaLue lisää »1.4.2013Paikka HUS:n hallituksessa vaalikaudella 2013-1016Lue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:159106 kpl

Baabelin tornit ja 15 000 prinssiä

Tiistai 7.7.2015 klo 12:04

Kaikki tuntevat Raamatun tarinan Baabelin tornista, joka sortui ihmisten riitelyn, ahneuden ja itsekkyyden takia. Nykyisin tuntuu, että samalla suunnalla rakennetaan öljyrahalla toinen toistaan korkeampia, mitä ihmeellisimmän näköisiä torneja. Löytyy golf-kenttiä, jääkiekkokaukaloita ja häikäisevän suuria kauppakeskuksia, joiden hinnoilla ei ole mitään tekemistä maapallollamme vallitsevien normaalihintojen tai paikallisen tavallisen kansan tulotasojen kanssa. Kaikki tämä johtuu vain siitä, että juuri tällä alueella sattuu olemaan jättimäisiä öljyvarantoja, jotka oikeastaan ovat muinaisten maapallomme eläinten viimeistä käymistuotetta.

Olen jo pitkään ennen Fifan kriisiä ajatellut Qatarin jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojenkin olevan korruption pohjalta tehty valinta. The Washington Post on väittänyt jopa 4000 rakennustyömiehen kuolleen valtavia jalkapallostadioneita rakennettaessa maahan, jossa on jopa Suomea heikompi potkupallokulttuuri. Nämä työmiehet, eivät ole olleet ”omia poikia”, vaan köyhistä oloista lähteneitä riiston alaisia siirtotyöläisiä kauempaa idästä. On ironista, miten esimerkiksi alueella suoritettaviin satamahankkeisiin ja lisämaan tekoon tarvittava hiekka joudutaan rahtaamaan toiselta puolelta maailmaa! Tämä johtuu siitä, että autiomaan hiekka on niin hienojakoista, ettei sillä ole minkäänlaisia sitovia ominaisuuksia.

Kisoja on jouduttu siirtämään joulukuulle, koska hirveässä kesäkuumuudessa ei palloa voida pelata. Olen itsekin kävellyt Dubain lentokentällä keskellä yötä ja aistinut ihmeellisen aaltoilevan lämmön. On aivan ilmeistä, että nyt on tainnut raha ratkaista, kun kisat on viety tällaiseen maahan keskellä esimerkiksi eurooppalaista jalkapallokautta, koska kisat käydään nyt joulukuussa. Osittain syynä ovat maanosakiintiöt, joilla kisoja rotaatioidaan maanosittain, mutta siitä joutuvat kärsimään lajin mahtimantereet Eurooppa ja Etelä-Amerikka. Kaikki eivät ymmärrä, minkä valtavan ilon, toivon ja jännityksen laji Latinalaisen Amerikan epätoivoisille köyhillekin antaa, vaikka ei Brasiliakaan aivan ongelmitta omia kisojaan järjestänyt. Meillä Pohjolassa ovat sukupuolikiintiöt, maailmalla ovat jo maanosakiintiöt. Suuria epäkohtia on siis molemmilla osapuolilla. Äärimmäinen näpäytys Venäjälle nykyisessä maailmantilanteessa olisi tietysti Venäjän 2018 jalkapallon MM-kisojen epääminen. Myös Venäjän valintaa varjostaa korruptioepäilyt. Venäjä voitti Espanja / Portugalin ensimmäisen kierroksen äänestyksessä äänin 11 - 9 ja 2. kierroksella 13 - 9.

Entäpä 15 000 prinssiä? Kirjassaan ”Kun öljy loppuu” Paul Roberts  kertoo paljon muun mielenkiintoisen lisäksi, että Saudi-Arabian kuningashuoneeseen kuuluu todellakin näin monta prinssiä! Heille tietenkin asianmukaiset vaatteet ja ”lelut” ja hoviseurue päälle, tarkoitukseni ei ole kuitenkaan missään tapauksessa loukata Saudi-Arabian kuningashuonetta. Osama Bin Laden kuului tähän joukkoon, mutta oli omassa haaremijoukossaan nuorin poika ja alempaa kastia, tätä ei ilmeisesti hänen päänsä kestänyt. Silmitön rahan tuhlaus öljyn ansiosta tuntuu surulliselta ja vähän pelottavaltakin. Mitä sitten kun öljyn jälkeen on käytössä enää hiekka? Siihen ei välttämättä mene enää kauan, prosessi on jo alkanut, mutta ongelmat lakaistaan maton alle. Arabimaissa kuohuu nyt kuitenkin muutenkin, yksi syy monien joukossa valtava väestön kasvu ja nuorten miesten näköalaton katkeruus yhdistettynä valtiojohdon korruptioon ja ahneuteen. Miksi ei siis lähteä Eurooppaan, vaikkapa Pohjolaan, missä valtio ilman öljyrahojakin antaa tulijalle kaiken?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Baabelin torni, jalkapallon MM-kisat Venäjä 2018, jalkapallon MM-kisat Qatar 2022, FIFA, siirtotyöläinen, korruptio, öljyvarat, The Washington Post, Arabimaat

Öljy ja maakaasu katoavina energiavarantoina ja mitä niiden jälkeen?

Keskiviikko 20.11.2013 klo 11:23

TÄMÄ TYÖ LÖYTYY KOKONAISUUDESSAAN YLÄVALIKOSTA BLOGIN ALTA

 

Fossiilisten polttoaineiden muodostumiseen on mennyt satoja miljoonia vuosia ja nyt ihmiskunta on tuhoamassa ne vain 200–300 vuoden aikana. Se on häviävän pieni hetki maapallon historiassa. Uusia fossiilisten polttoaineiden varantoja syntyy aikaisintaan sadan miljoonan vuoden kuluttua. Öljy tulee loppumaan mahdollisesti vuoden 2050 tienoilla ja luonnonkaasu vuoden 2070 tienoilla. Ihmiskunta on kuluttanut 95 % käyttämästään öljystä vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Öljy ja kaasuvarat ovat epätasaisesti jakaantuneet maapallolla, karkeasti öljyvarantoja on eniten maapallon keskileveysasteilla. Maailman seitsemän suurinta öljyntuottajamaata ovat Kanada, USA, Meksiko, Saudi-Arabia, Iran, Venäjä ja Kiina. Öljyä käytetään lähes kaikkeen mahdolliseen jokapäiväisessä elämässämme ja nykyinen länsimainen hyvinvointikulttuuri ei olisi mahdollista ilman öljyä ja sen johdannaistuotteita. Maailman logistiikasta 90 % käyttää öljyä ja erilaisia muovituotteita on kaikkialla ympärillämme. Ilman öljyä nykyiset ruoantuotantomäärät eivät olisi mahdollisia. Nykyisiä biopolttoaineita voidaan valmistaa vain ruoantuotannon kustannuksella, sillä laidunmaita on rajallisesti ja biopolttoaineiden tuotanto nielee vielä ihmisravinnon tuotantoakin enemmän maa-alaa.

Ilmastonmuutos on suurelta osin ihmiskunnan energiankäytön seurausta ja suurin vaikutus on ollut fossiilisten polttoaineiden lyhytaikaisella ja suurella käytöllä. Puhutaan antroposeenista, eli ihmisen laajamittaisesta vaikutuksesta ekosysteemiin. Maapallo ei kestä nykyistä ihmispaljoutta, kohta 7,3 miljardia ja on aivan liian kuormittunut. Tuhansia eliölajeja tuhoutuu, kalat katoavat maailman meristä ja nykyinen ruoantuotanto on mahdollista vain fossiilisia polttoaineita kuluttamalla.

Energiavarojen niukkuus on jo johtanut ja tulee tulevaisuudessakin johtamaan lukuisiin taloudellisiin ja sotilaallisiin kriiseihin ja konflikteihin. Resursseja puolustetaan ja tarvittaessa niitä hankitaan voimankäytöllä. Fossiiliset polttoaineet tulevat varmuudella tulevaisuudessa kallistumaan ja valtiot tulevat jakautumaan erilaisiin taloudellisiin ja sotilaallisiin liittokuntiin puolustaessaan omia etujaan.

Öljy tulee tulevaisuudessa olemaan huonolaatuisempaa ja sen tuottaminen sekä jalostaminen aikaisempaa vaikeampaa. Sen esiin saaminen tulee myös aina vain vaikeammaksi hankalien etäisyyksien ja syvyyksien vuoksi. Jalostaminen vie jatkossa enemmän energiaa. Korvaavista teknologioista suurin osa on jo tiedossa ja teknisesti mahdollisia, mutta toteutus on monella tavoin hankalaa. Toimenpiteisiin kohti öljyn jälkeistä aikaa on ryhdyttävä heti.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Öljy, maakaasu, fossiilinen polttoaine, energiakriisi, ilmastonmuutos, uusiutuva energia