Yhteystiedot


Pekka Murto

044 9763 777

murto.p@gmail.com

Uutiset

26.3.2016Kirjoitan nyt myös Uuden Suomen PuheenvuoroonLue lisää »4.10.2015Uusi luottamustehtävä Y-säätiön valtuuskunnassaLue lisää »1.4.2013Paikka HUS:n hallituksessa vaalikaudella 2013-1016Lue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:320632 kpl

Maahantulijat sekoittavat tilastot

Lauantai 9.1.2016 klo 14:08

Suomineidon täyttäessä pian sata vuotta on hyvä tarkastella, mitä olemme hänen elinaikanaan saavuttaneet. On helppo vastata, paljon, sillä 1900-luku oli suuri kansallinen menestys. Viime vuosisadan alun agraari-Suomi oli taloudellisesti, joskaan ei henkisesti, melko köyhä maa ja itsenäisyyttä seuranneen nousujohdanteen keskeyttivät pitkät sotavuodet. Ne, jotka väittävät suomalaisten itsetunnon ja joukkuepelaamisen olevan heikolla tasolla, voivat tutustua talvisodan henkeen ja sotiemme aikaiseen organisaatiotaitoon yleensä. Kansallinen itsetuntomme ja resurssiemme järkevä organisointi ja käyttö olivat maailmantasollakin huippuluokkaa sotiemme aikana. Sodan jälkeen aloimme rakentaa hyvinvointivaltiota pohjoismaista mallia noudattaen. Lopulta saavutimme jopa Ruotsin ja olemme joissakin asioissa jopa menneet sen edelle. Ei ole ihme, että niin moni muistelee 1980-lukua kaiholla, sillä silloin meillä meni vielä hyvin.

Muuttuneessa maailmantilanteessa eivät kaikki hyvinvointiyhteiskunnan palvelut mielestäni enää päde. Talous ei pysty enää nousemaan vanhaan malliin, työpaikat ovat automatisoituneet ja niitä on siirtynyt itään. Väestö ikääntyy ja lisääntyy enää lähinnä maahantulijoiden vuoksi. Suurille ikäluokille on annettava inhimillinen vanhuus myös kiitoksena kaikista työpanoksista maamme eteen. Maahanmuuton etujen yksi perustelu on ollut heidän tuottamalla työpanoksella. On kuitenkin suorastaan ylimielistä ajatella, että omat 216 000 työtöntämme olisivat jotenkin ”vammaisia” tai työhaluttomia. Joka tapauksessa monet muualta tulleet elävät makeaa elämää suomalaisen sosiaaliturvan turvin ja jopa lapsia tekemällä elävät paremmin kuin moni työssäkäyvä suomalainen ja ovat suorastaan rikkaita verrattuna lähtöalueensa olosuhteisiin.

Ajatus kansalaispalkasta on periaatteessa taloudellisesti ja toiminnallisesti järjetön: tyhjäntoimittamisesta ja olemisesta annetaan rahaa! Sananakin se on typerä. Nykytilanteessa, jossa sadattuhannet suomalaiset elävät yksin teinistä vaariin ja menevät kauppaan huomatakseen kassalla pankin napanneen taas ”palvelu”maksun ja vieneen viikon ruoat, ajatuksessa on kuitenkin perää tietyin ehdoin. On ehdottomasti järkevää, että tulisi yhden luukun malli, eikä esimerkiksi ihmisten rahankäyttöä ja matkustelua nöyryyttävästi valvottaisi kuten sosiaalivirastot tekevät. Tuleeko sama ”palkka” heti kansalaisuuden saaneillekin? Toisaalta olen itsekin nähnyt kaupassa, miten olut maistuu myös nuorille turvapaikanhakijoille, eikä mikään uskonto voi sitä estää. Mitä sitten, kun 80 € kuukaudessa on sänkätty? Voisi lähteä kavereiden kanssa vaikka kaupungille…

Nykyisin eliniänodote maassamme on 80,63 vuotta. Nuorten kiekkoleijonien terveitä elämäntapoja viettävät ikäluokat tulevat hyvinkin mahdollisesti elämään 120-vuotiaiksi. Tilastoissa on kuitenkin yksi mutta, köyhistä maista tulevien eliniänodote on vain puolet tästä. Esimerkkinä alueemme sydänkirurgian haasteista niitä ovat väestön ikärakenne, pakolaisvirta ja korkeariskisten potilaiden määrän kasvu. Vuosikymmenten panostus tutkimukseen ja terveyteen, sekä onnistuminen siinä on nyt tavallaan turhaa, koska muualta tulleet ovat tuoneet vanhat jo poistuneet taudit mukanaan ja lisänneet pussillisen uusia. Samalla on tutustuttava aivan erilaiseen geeniperimään. Korostan, että kaikkia apua tarvitsevia on hoidettava ja hoidetaan, vaikka en olekaan lääkäri. Hintalappu tulee kuitenkin perässä.

Kaikkia kansakuntien välisiä vertailuja ei tarvitse tehdä tylsillä taulukkovertailuilla. Joskus on hyvä pitää vain silmät auki. Kansakunnan tehokkuutta ja moraalia voi tarkkailla vaikkapa viranomaistoimintaa seuraamalla ja jopa tupakanpolton yleisyyttä katsoen. Kokemuksesta voi sanoa, että se on nyt tehnyt maahamme paluun turvapaikanhakijoiden myötä.  Kotouttaminen on muutakin kuin kielitaito. Tuntuu, että kohta pitäisi alkaa uudelleenkotouttamaan kantasuomalaista väestöä, sillä kaikki eivät enää osaa toimia ”oikein” muuttuneessa marxilais-feministisessä monikulttuurisessa ympäristössä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, hyvinvointivaltio, työttömyys, palvelumaksu, kotoutuminen, kansalaispalkka, eliiänodote, tupakka