Yhteystiedot


Pekka Murto

044 9763 777

murto.p@gmail.com

Uutiset

26.3.2016Kirjoitan nyt myös Uuden Suomen PuheenvuoroonLue lisää »4.10.2015Uusi luottamustehtävä Y-säätiön valtuuskunnassaLue lisää »1.4.2013Paikka HUS:n hallituksessa vaalikaudella 2013-1016Lue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:320630 kpl

Baabelin tornit ja 15 000 prinssiä

Tiistai 7.7.2015 klo 12:04

Kaikki tuntevat Raamatun tarinan Baabelin tornista, joka sortui ihmisten riitelyn, ahneuden ja itsekkyyden takia. Nykyisin tuntuu, että samalla suunnalla rakennetaan öljyrahalla toinen toistaan korkeampia, mitä ihmeellisimmän näköisiä torneja. Löytyy golf-kenttiä, jääkiekkokaukaloita ja häikäisevän suuria kauppakeskuksia, joiden hinnoilla ei ole mitään tekemistä maapallollamme vallitsevien normaalihintojen tai paikallisen tavallisen kansan tulotasojen kanssa. Kaikki tämä johtuu vain siitä, että juuri tällä alueella sattuu olemaan jättimäisiä öljyvarantoja, jotka oikeastaan ovat muinaisten maapallomme eläinten viimeistä käymistuotetta.

Olen jo pitkään ennen Fifan kriisiä ajatellut Qatarin jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojenkin olevan korruption pohjalta tehty valinta. The Washington Post on väittänyt jopa 4000 rakennustyömiehen kuolleen valtavia jalkapallostadioneita rakennettaessa maahan, jossa on jopa Suomea heikompi potkupallokulttuuri. Nämä työmiehet, eivät ole olleet ”omia poikia”, vaan köyhistä oloista lähteneitä riiston alaisia siirtotyöläisiä kauempaa idästä. On ironista, miten esimerkiksi alueella suoritettaviin satamahankkeisiin ja lisämaan tekoon tarvittava hiekka joudutaan rahtaamaan toiselta puolelta maailmaa! Tämä johtuu siitä, että autiomaan hiekka on niin hienojakoista, ettei sillä ole minkäänlaisia sitovia ominaisuuksia.

Kisoja on jouduttu siirtämään joulukuulle, koska hirveässä kesäkuumuudessa ei palloa voida pelata. Olen itsekin kävellyt Dubain lentokentällä keskellä yötä ja aistinut ihmeellisen aaltoilevan lämmön. On aivan ilmeistä, että nyt on tainnut raha ratkaista, kun kisat on viety tällaiseen maahan keskellä esimerkiksi eurooppalaista jalkapallokautta, koska kisat käydään nyt joulukuussa. Osittain syynä ovat maanosakiintiöt, joilla kisoja rotaatioidaan maanosittain, mutta siitä joutuvat kärsimään lajin mahtimantereet Eurooppa ja Etelä-Amerikka. Kaikki eivät ymmärrä, minkä valtavan ilon, toivon ja jännityksen laji Latinalaisen Amerikan epätoivoisille köyhillekin antaa, vaikka ei Brasiliakaan aivan ongelmitta omia kisojaan järjestänyt. Meillä Pohjolassa ovat sukupuolikiintiöt, maailmalla ovat jo maanosakiintiöt. Suuria epäkohtia on siis molemmilla osapuolilla. Äärimmäinen näpäytys Venäjälle nykyisessä maailmantilanteessa olisi tietysti Venäjän 2018 jalkapallon MM-kisojen epääminen. Myös Venäjän valintaa varjostaa korruptioepäilyt. Venäjä voitti Espanja / Portugalin ensimmäisen kierroksen äänestyksessä äänin 11 - 9 ja 2. kierroksella 13 - 9.

Entäpä 15 000 prinssiä? Kirjassaan ”Kun öljy loppuu” Paul Roberts  kertoo paljon muun mielenkiintoisen lisäksi, että Saudi-Arabian kuningashuoneeseen kuuluu todellakin näin monta prinssiä! Heille tietenkin asianmukaiset vaatteet ja ”lelut” ja hoviseurue päälle, tarkoitukseni ei ole kuitenkaan missään tapauksessa loukata Saudi-Arabian kuningashuonetta. Osama Bin Laden kuului tähän joukkoon, mutta oli omassa haaremijoukossaan nuorin poika ja alempaa kastia, tätä ei ilmeisesti hänen päänsä kestänyt. Silmitön rahan tuhlaus öljyn ansiosta tuntuu surulliselta ja vähän pelottavaltakin. Mitä sitten kun öljyn jälkeen on käytössä enää hiekka? Siihen ei välttämättä mene enää kauan, prosessi on jo alkanut, mutta ongelmat lakaistaan maton alle. Arabimaissa kuohuu nyt kuitenkin muutenkin, yksi syy monien joukossa valtava väestön kasvu ja nuorten miesten näköalaton katkeruus yhdistettynä valtiojohdon korruptioon ja ahneuteen. Miksi ei siis lähteä Eurooppaan, vaikkapa Pohjolaan, missä valtio ilman öljyrahojakin antaa tulijalle kaiken?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Baabelin torni, jalkapallon MM-kisat Venäjä 2018, jalkapallon MM-kisat Qatar 2022, FIFA, siirtotyöläinen, korruptio, öljyvarat, The Washington Post, Arabimaat