Yhteystiedot


Pekka Murto

044 9763 777

murto.p@gmail.com

Uutiset

26.3.2016Kirjoitan nyt myös Uuden Suomen PuheenvuoroonLue lisää »4.10.2015Uusi luottamustehtävä Y-säätiön valtuuskunnassaLue lisää »1.4.2013Paikka HUS:n hallituksessa vaalikaudella 2013-1016Lue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:320606 kpl

Malmin lentokenttä on Helsingin menestyksen avainkohde

Tiistai 23.2.2016 klo 13:30

Ihminen on pikkusieluinen olento ja katsoo ryhmäkuvasta oman kuvansa ja miltä siinä hiukset näyttävät. Tulevaisuus on ihmiselle usein seuraavat viisi minuuttia tai korkeintaan ensiviikko, parhaimmillaan laskelmissa saattaa siintää jopa puolen vuoden päässä oleva lomamatka. Sama yksisilmäisyys surettaa minua myös keskustelussa Malmin lentokentän ympärillä. Se on hyvin tunnepitoista joko puolesta tai vastaan päähuomion kiinnittyessä virheellisesti Helsingin asuntorakentamiseen. Selvyyden vuoksi esimerkiksi Helsingin Uutisten gallupin mukaan 95 % Helsingin asukkaista kannattaa lentokentän säilyttämistä! Nimenomaan kentän vastustajat (eliitti ja viher-vasemmistolaiset kaupunki-idealistit) näkevät lentokentän alueen puhtaasti asuntorakentamisen alueena.

En lähde tässä kuluneisiin kentän puolustamisen argumentointeihin, kantani on muutenkin selvä jo esim. kahden aiemman kentän puolustuskirjoituksen perusteella, vaan kirjoitan uuden teknologian tarjoamista mahdollisuuksista, joiden avulla Malmin lentokentän alueesta saadaan yksi pääkaupunkiseudun parhaista vetovoimatekijöistä.

Älyteknologia etenee jatkuvasti valtavin harppauksin ja älypuhelimet ja niiden tapaiset laitteet pienenevät kooltansa ja kehittyvät niin, että pian koko koti toimii älyteknologialla, samalla kun liikennevälineet muuttuvat yhä älykkäämmiksi. Ensimmäisiä oikeasti puoli-itsenäisesti ajamaan pystyviä autoja on jo kehitetty ja sama huikea teknologia avaa myös ilmailuun aivan uusia mahdollisuuksia. Ajatus lentävistä autoista saattaa hyvin pian olla sittenkin totta. Suomen on panostettava tutkimukseen tämänkaltaisten älyteknologioiden alalla ja estettävä omien lahjakkuuksien siirtyminen lähiulkomaillekin töihin.

Suomessa on edelleen valtava informaatioteknologian osaajien pääoma Nokian puhelinten menettämisestä huolimatta. Nyt on panostettava uusiin älyteknologisiin innovaatioihin, joissa taivas kirjaimellisesti on rajana. Tulevaisuutemme on ilmailu- ja avaruusteknologiassa. Markkinat ovat rajattomat alkaen pienistä drooneista (miehittämätön ilma-alus) aina ulkoavaruuteen saakka. Malmin lentokentän alueesta on tehtävä uuden ilmailuteknologian tutkimuksen keskittymä, johon rakennetaan sopivassa suhteessa uusia asuntoja ja mielekäs tutkimusinfrastruktuuri tulevaisuuden (varsinkin) ilmailuteknologioille. Suomen Ilmailumuseo Vantaalta voidaan ainakin osittain siirtää Malmille ja hankkia vetonaulaksi DC-9-14 mallin ns. tumppi-ysi (entinen Finnairin OH-LYD) viipymättä Afrikasta. Samalla laajalla alueella Tattarisuolla levittäytyvä teollisuusalue tulee uudistaa hienommaksi ja houkuttelevammaksi nykyisiä yrittäjiä tietenkään pois ajamatta. Alueen nykyinen epäsiisti infrastruktuuri johtuu ainakin osittain kaikkien pelosta päättäjiä ja tulevaisuutta kohtaan, jolloin kukaan ei ole uskaltanut tehdä investointeja häätämisen pelossa. Nyt on tehtävä uusi kehittämissuunnitelma rajoitettu asuntorakentaminen ja ilmailuteknologia pohjana, johon lisätään Suomen ilmailumuseon toimintoja ja toimivat liikenneyhteydet. Lentokenttä ilmailukäytössä tietenkin säilytetään, sillä (lähi)tulevaisuuden siviili-ilmaliikenteelle Malmin sijainti on yksi parhaista maailmassa. Yli-innokkaat kaupunkisuunnittelijat saavat siis sittenkin sormeilla Malmin lentokenttää, mutta uusin ehdoin. Myös sähköraitiotien voi linkittää Malmin lentokentän kautta, sillä rauta- ja raitiotieteknologia on osa tulevaisuuden liikennejärjestelmää varsinkin ennen kuin älykäs ilmakäytäviä hyödyntävä matkustaja lähilentoliikenne otetaan käyttöön. Sähköraitiolinjan voi yhdistää raidejokeriin ja näin saadaan suora yhteys myös Otaniemeen, jonka lahjakkailla tutkijoilla on jatkossa suora yhteys Malmille. Malmilla voitaisiin kehittää ja tutkia myös erilaisia simulaattoreita ja pelejä. Nopeasti tällainen ilmailumuseo ja ilmailuteknologiakeskittymä saisi valtavasti huomiota ja houkuttelisi valtavasti kävijöitä ja investointeja ympäri maapalloa.

Joillekin mustavalkoisesti ajatteleville Malmin lentokenttä on nyt ongelma vanhana lentokenttänä keskellä asuntopulasta kärsivää kaupunkia. Luovalla ajattelulla Malmi on mahdollisuus uutena lentokenttänä keskellä Helsinki-Vantaalta jatkuvaa uusien investointien ja rakentamisen rypästä aivan Helsingin ydinkeskustan tuntumassa.

 

6 kommenttia . Avainsanat: Malmin lentokenttä, älyteknologia, lentoauto, drooni, Suomen Ilmailumuseo, DC-9-14, sähköraitiotie, Otaniemi