Yhteystiedot


Pekka Murto

044 9763 777

murto.p@gmail.com

Uutiset

26.3.2016Kirjoitan nyt myös Uuden Suomen PuheenvuoroonLue lisää »4.10.2015Uusi luottamustehtävä Y-säätiön valtuuskunnassaLue lisää »1.4.2013Paikka HUS:n hallituksessa vaalikaudella 2013-1016Lue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:313048 kpl

Kevyttyömiesten paluu

Lauantai 20.2.2016 klo 13:46

Joskus 90-luvulla oli Pulttiboississa tai vastaavassa Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan näyttelemänä sketsi tattareista, jotka eivät voineet –tai ei tarvinnut– tehdä kunnolla  töitä, koska kädessä oli ”kevytlapio”. Nyt kevyttyömiehet ovat palanneet uuden maahantunkeutumisaallon myötä. Mersuilla ajavat turvapaikkabisneksen pyörittäjät ovat keksineet asiaa varten jopa älypuhelinsovelluksen nimeltä Recommend a Refugee, joka on SPR:n, SEK:n ja Hufvudstadsbladetin yhteishanke, jolla pyritään turvapaikanhakijoiden kevyttyöllistämiseen palkatta tai lyhyellä harjoittelulla. Tähän kevytmielisyyteen voi vastata, että meillä on vain 241 000 omaa työtöntä joulukuussa 2015, eikä nuorisotakuukaan ole kunnolla toiminut. Työvoimakoulutuksia ja niitä seuraavia harjoitteluita pyörii jatkuvasti myös, jotta Brysselin suuntaan voidaan lähettää hyviä työllisyyslukuja ja että firmat saavat käytännössä ilmaista kotimaista työvoimaa.

Ajatus maahantulijan työllistymisestä on sinänsä kaunis, eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Valtamedia kuitenkin peittelee tänne tulijoiden älykkyyteen, työtaitoon ja koulutukseen liittyviä tekijöitä. Monelle pitää opettaa ensin luku- ja kirjoitustaito. Vasta sen jälkeen voi antaa kättä pidempää, esimerkiksi kevytlapion käteen. Saksasta kuuluu nyt kummia (Merkelin näpertelystä huolimatta) ja saksalaiset ekonomistit ovat keksineet, että on syytä epäillä turvapaikanhakijoista saatavaa hyötyä! Mainittakoon, että YK:n raportin mukaan Ruotsi voidaan laskea kehitysmaaksi vuoteen 2030 mennessä! Vuonna 2010 Ruotsi oli HDI-asteikolla (Human Development Index, joka mittaa elinajanodotetta, koulutusta ja elintasoa kussakin maassa) sijalla 15. Vuonna 2030 sen arvioidaan olevan sijalla 45 koko tätisosiaalidemokratiayhteiskunnan lamauttavan maahanryntäyksen vuoksi. Tällainen romahdus on jo maailmanhistoriallista mittakaavaa, eikä sillä löydy vertaistaan modernilta ajalta mistään. Ruotsi hukkuu maahantunkeutumistulvaan, eivätkä resurssit riitä koulutuksen, sairaanhoidon ja muun infrastruktuurin hoitamiseen. Aikanaan toiminut hyvinvointiyhteiskunta terveys- ja sosiaaliturvapalveluineen sortuu nyt omaan näppäryyteensä. Tällä viikolla tuli uutinen, että Malmössä asuu nyt virallisesti enemmän maahanmuuttajia kuin kantaväestöä. Moni ruotsalainen vanhus ei pääse asumaan palvelutaloihin, koska kaikki paikat menevät turvapaikanhakijoille. Kaikenlainen kritiikki tuomitaan ruotsalaisessa konsensusyhteiskunnassa heti natsismiksi.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. On herännyt kysymys turvapaikkapäätöksiä tekevien viranomaisten pätevyydestä tehtäviin. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen on tehnyt asiasta myös välikysymyksen eduskunnassa. Huolimatta samasta kansainvälisestä lainsäädännöstä on turvapaikkapäätösten määrässä ollut huomattavia eroja pohjoismaiden välillä Suomessa tehtyjen myönteisten päätösten ollessa kymmeniä prosentteja muita suurempia. Turvapaikkaprosessia on alettu ”tehostamaan” ja on palkattu yli 500 uutta työntekijää. Maahanmuuttovirasto on saanut lisää resursseja turvapaikkahakemusten käsittelyyn, päätöksentekoon, vastaanottoon ja turvapaikkaprosessin tehostamiseen.

Viimeisen viiden vuoden aikana esimerkiksi irakilaisten hyväksymisaste on ollut 85 %, Afgaanien 72 % ja somalialaisten 88 %. Kaikki edellä mainitut maat on jo todettu ainakin osittain turvallisiksi. Myös Somalia, josta tulevien myönteisten turvapaikkahakemusten lukumäärä on erityisen silmiinpistävä. Onnistuneena työvoimapoliittisena toimenpiteenä tiedän kahden somalialaisen nuoren miehen työllistyneen tulkkeina miinalaiva Pohjanmaalla. Työpaikkana oli Somalian rannikko! Somalialaisia naisia toimii yrittäjinä Helsingin kaupungissa 0. Työllistävä vaikutus on ääretön. Olen työskennellyt tai seurannut joidenkin somalialaistaustaisten molempia sukupuolia edustavien nuorten työskentelyä ja tehnyt asiasta omia johtopäätöksiä, vaikka tärkeämpää on keskittyä omaan suoritukseen. En halua lietsoa vihaa tätäkään kansanryhmää kohtaan, mutta kriittinen saa olla, ainakin C-ihmisten (Charlie, Che) mukaan. Eri mieltä ei heidän mukaan voi olla, joten pelkuri olisi hiiren hiljaa, mutta minähän kirjoitan hiljaa hiirtä vain avuksi käyttäen.

Minua raivostuttaa myös mediassa esiintyvät eri aloilla usein johtoasemissa olevat henkilöt, jotka puhuvat tämän räjähtäneen maahanryntäysilmiön tulleen heille yllätyksenä. Jos tällainen asia yllättää heidät, pystyvätkö he mihinkään muihinkaan tasapainoisiin ja järkeviin päätöksiin? Kaikessa johtamisessa on aina varauduttava eri tilanteisiin. Vanha preussilainen viisaus on että ”vihollisella on neljä toimintavaihtoehtoa, joista se valitsee viidennen”. Maailman väestötilastoja, konflikteja, kansannousuja sekä suvaitsevaista R-mallia (Ranska-Ruotsi) seurannut on kyllä tajunnut, mihin tämä V-tyyli (viher-vasemmisto) johtaa. Kyllä tällaisia järkeviäkin henkilöitä meiltä löytyy, esim. internetistä löytyy asiakirjoja, joista näkee osan päättäjistä ja ministeriöiden henkilökunnasta nähneen ennalta, mitä tuleman pitää. Myös rajavartiostossa tilanne on toki ymmärretty ajoissa.

Entä polttavatko nämä kevyttyömiehet kevytsavukkeita? Tiettävästi eivät, ainakin he polttavat aitoa tupakkaa ja paljon, joka on myös kehitysmaan merkki. Mutta sehän ei näy tilastoissa… vielä.

1 kommentti . Avainsanat: Kevyttyömies, HDI, maahanmuuttovirasto, YK:n mukaan Ruotsi kehitysmaa 2030, tätisosiaalidemokratiayhteiskunta, turvapaikkapäätös, C-ihminen, R-malli, V-tyyli

Maahantulijat sekoittavat tilastot

Lauantai 9.1.2016 klo 14:08

Suomineidon täyttäessä pian sata vuotta on hyvä tarkastella, mitä olemme hänen elinaikanaan saavuttaneet. On helppo vastata, paljon, sillä 1900-luku oli suuri kansallinen menestys. Viime vuosisadan alun agraari-Suomi oli taloudellisesti, joskaan ei henkisesti, melko köyhä maa ja itsenäisyyttä seuranneen nousujohdanteen keskeyttivät pitkät sotavuodet. Ne, jotka väittävät suomalaisten itsetunnon ja joukkuepelaamisen olevan heikolla tasolla, voivat tutustua talvisodan henkeen ja sotiemme aikaiseen organisaatiotaitoon yleensä. Kansallinen itsetuntomme ja resurssiemme järkevä organisointi ja käyttö olivat maailmantasollakin huippuluokkaa sotiemme aikana. Sodan jälkeen aloimme rakentaa hyvinvointivaltiota pohjoismaista mallia noudattaen. Lopulta saavutimme jopa Ruotsin ja olemme joissakin asioissa jopa menneet sen edelle. Ei ole ihme, että niin moni muistelee 1980-lukua kaiholla, sillä silloin meillä meni vielä hyvin.

Muuttuneessa maailmantilanteessa eivät kaikki hyvinvointiyhteiskunnan palvelut mielestäni enää päde. Talous ei pysty enää nousemaan vanhaan malliin, työpaikat ovat automatisoituneet ja niitä on siirtynyt itään. Väestö ikääntyy ja lisääntyy enää lähinnä maahantulijoiden vuoksi. Suurille ikäluokille on annettava inhimillinen vanhuus myös kiitoksena kaikista työpanoksista maamme eteen. Maahanmuuton etujen yksi perustelu on ollut heidän tuottamalla työpanoksella. On kuitenkin suorastaan ylimielistä ajatella, että omat 216 000 työtöntämme olisivat jotenkin ”vammaisia” tai työhaluttomia. Joka tapauksessa monet muualta tulleet elävät makeaa elämää suomalaisen sosiaaliturvan turvin ja jopa lapsia tekemällä elävät paremmin kuin moni työssäkäyvä suomalainen ja ovat suorastaan rikkaita verrattuna lähtöalueensa olosuhteisiin.

Ajatus kansalaispalkasta on periaatteessa taloudellisesti ja toiminnallisesti järjetön: tyhjäntoimittamisesta ja olemisesta annetaan rahaa! Sananakin se on typerä. Nykytilanteessa, jossa sadattuhannet suomalaiset elävät yksin teinistä vaariin ja menevät kauppaan huomatakseen kassalla pankin napanneen taas ”palvelu”maksun ja vieneen viikon ruoat, ajatuksessa on kuitenkin perää tietyin ehdoin. On ehdottomasti järkevää, että tulisi yhden luukun malli, eikä esimerkiksi ihmisten rahankäyttöä ja matkustelua nöyryyttävästi valvottaisi kuten sosiaalivirastot tekevät. Tuleeko sama ”palkka” heti kansalaisuuden saaneillekin? Toisaalta olen itsekin nähnyt kaupassa, miten olut maistuu myös nuorille turvapaikanhakijoille, eikä mikään uskonto voi sitä estää. Mitä sitten, kun 80 € kuukaudessa on sänkätty? Voisi lähteä kavereiden kanssa vaikka kaupungille…

Nykyisin eliniänodote maassamme on 80,63 vuotta. Nuorten kiekkoleijonien terveitä elämäntapoja viettävät ikäluokat tulevat hyvinkin mahdollisesti elämään 120-vuotiaiksi. Tilastoissa on kuitenkin yksi mutta, köyhistä maista tulevien eliniänodote on vain puolet tästä. Esimerkkinä alueemme sydänkirurgian haasteista niitä ovat väestön ikärakenne, pakolaisvirta ja korkeariskisten potilaiden määrän kasvu. Vuosikymmenten panostus tutkimukseen ja terveyteen, sekä onnistuminen siinä on nyt tavallaan turhaa, koska muualta tulleet ovat tuoneet vanhat jo poistuneet taudit mukanaan ja lisänneet pussillisen uusia. Samalla on tutustuttava aivan erilaiseen geeniperimään. Korostan, että kaikkia apua tarvitsevia on hoidettava ja hoidetaan, vaikka en olekaan lääkäri. Hintalappu tulee kuitenkin perässä.

Kaikkia kansakuntien välisiä vertailuja ei tarvitse tehdä tylsillä taulukkovertailuilla. Joskus on hyvä pitää vain silmät auki. Kansakunnan tehokkuutta ja moraalia voi tarkkailla vaikkapa viranomaistoimintaa seuraamalla ja jopa tupakanpolton yleisyyttä katsoen. Kokemuksesta voi sanoa, että se on nyt tehnyt maahamme paluun turvapaikanhakijoiden myötä.  Kotouttaminen on muutakin kuin kielitaito. Tuntuu, että kohta pitäisi alkaa uudelleenkotouttamaan kantasuomalaista väestöä, sillä kaikki eivät enää osaa toimia ”oikein” muuttuneessa marxilais-feministisessä monikulttuurisessa ympäristössä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, hyvinvointivaltio, työttömyys, palvelumaksu, kotoutuminen, kansalaispalkka, eliiänodote, tupakka

Ajatuksiani Euroopan ja Suomen pakolaistilanteesta

Sunnuntai 4.10.2015 klo 12:43

Jokainen on nähnyt jo vuosia uutiskuvia Etelä-Euroopan maihin saapuvista afrikkalaisista venepakolaisista, jotka epätoivoisesti pyrkivät ylitäysissä veneissä Eurooppaan ja joita viranomaiset hengityssuojainten kanssa yrittävät ohjata eteenpäin. Näillä epätoivoisilla ihmisillä on jo pitkä matka takanaan vaarallisine Saharan ja Välimeren ylityksineen. Ihmissalakuljettajat ottavat omansa välistä ja osa parempaan elämään pyrkijöistä kuolee jo Afrikan mantereella.

Juuri tästä, parempaan elämään pyrkimisestä, on kehitysmaiden kansainvaelluksissa kysymys. Maailma on muuttunut dramaattisesti toisen maailmansodan jälkeen, eivätkä kaikki sitä ymmärrä tai halua ymmärtää. Kaksi asiaa on varsinkin planeetallamme muuttunut, ilmasto ja ihmisten lisääntyminen. Ilmastonmuutos johtuu ihmisen itsekkyydestä ja kansainvälisen lainsäädännön voimattomuudesta. Väestörakenteiden muutos johtuu ihmisen itsekkyydestä ja parantuneesta sairaanhoidon tasosta. Ihmisten määrä on vähintään kolminkertaistunut elinaikanamme maapallolla! Vuonna 1950 maapallolla asui karkeasti 2,5 mrd. ihmistä, joista Euroopassa 550 miljoonaa, Afrikassa 230 miljoonaa ja Aasiassa 1,4 mrd. Vuonna 2010 vastaavat luvut olivat: 6,9 mrd. 738 miljoonaa, 1 mrd. ja 4,1 mrd. Pelottavin on väestöennuste vuoden 2100 tietämille. Maapallollamme asuu silloin arviolta 10,1 mrd. ihmistä, joista Euroopassa 670 miljoonaa, Afrikassa 3,5 mrd. ja Aasiassa 4,6 mrd. (Lähde: wikipedia ”maailman väkiluku”). Maailman väkiluku on noussut lähes 45 asteen kulmassa taulukoissa oikealle ylös näihin päiviin asti. Maailman kokonaisuushedelmällisyyskartta on lähes uskomaton Afrikan ja Aasian loistaessa ”monikulttuurisen värikkäänä” länsimaiden ollessa kuoleman haaleita.

Sotien syihin voi luetella esim. eriarvoisuuden, talouden heikkenemisen, ahneuden, luottamuksen puutteen, epidemiat ja uskonnolliset erimielisyydet. Nämä heikon valtion tunnusmerkit täyttyvät esim. Afrikassa miltei jokaisessa valtiossa yhdessä ja erikseen. On matemaattinen selviö, että tällainen painekattila purkautuu ja populaatiot kävelevät vaikka aavikon ja meren halki sieltä pois. Samalla tulee myös ”arvomaailma” tuliaisina mukana viidakon lakeineen, heikkoine koulutuksineen, välinpitämättömyyksineen ja luottamuksen puutteineen yhteiskuntaa kohtaan. Arabikevät oli oma islamilaisten valtioiden oireensa, joka johtui myös väestön paljoudesta ja ihmisten tyytymättömyydestä korruptoituneisiin hallintoihinsa. Erityisen vakavaksi tilanne on muodostunut Syyriassa ja ihmiset ovat jättäneet joukolla romahtaneen valtionsa.

Olen syvästi surullinen, että länsimaisenkin kulttuurin kehtoalueella on tapahtunut tällainen romahdus. Toivottavasti punavihreällä maailmanparantajalla ei mene yrttitee väärään kurkkuun, jos saa tietää minun olevan hyvin kiinnostunut esim. sumerilaisesta ja heettiläisestä kulttuurista ja olen lukenut esim. Jaakko Hämeen-Anttilan teoksia. Irakin romahdusta ja Isisin nousua on edesauttanut Saddamin epäonnistunut hallinto, mutta myös suurvaltapolitiikka ja Yhdysvaltojen täysin väärä ja ylimielinen psykologinen ja sotilaallinen ote. Alue, jolla on ajanlaskut ja rattaat keksitty on joutunut kokemaan modernin sotateknologian kynsissä kovia. Oman lisänsä sekavaan tilanteeseen on tuonut Venäjä, joka on nyt lähtenyt Syyriaankin pullistelemaan.

Alueelta on jo vuosia saapunut Suomeenkin ihmisiä ikään kuin vaivihkaa ja heidän maahantulomotiivinsa ovat olleet monenlaisia pelkästä ilmasto- ja hyvinvointimaahanmuutosta, todelliseen hätään, kuten sotainvalidina Suomeen muuttoon. Varmaa on, että tavallinen suomalainen veronmaksaja kustantaa Saddamin ja amerikkalaisten politiikan uhreja tarjoamalla heille vieraassa ympäristössä paremman elämän. Tavalliselle kansalaiselle nämä maahantulijat ovat näkyneet lähinnä lisääntyneenä ”pitsan pyörittäjien” määränä. Työllistymistä siis, tosin suomalaisen ravintola-alan yrittäjän näkeminen alkaa olla jo eksoottinen tapaus. Täällä saattaa ”sulassa sovussa” turkkilainen ja kurdi pitää samalla kadulla ravintolaa (poika)lasten ollessa potkupalloharjoituksissa.

”Pakolaisten” kuvia katsellessa kiinnittyy huomio nuorten miesten suureen määrään. He tulevat ”alfa-uroksina” lauman kärkenä järjestämään asiat sanovat jotkut, he eivät taistele vapauden ja yhteiskuntansa puolesta sanovat toiset. Varmuudella me joudumme kuitenkin maksamaan kaiken, eivätkä nämä ihmiset lähde täältä koskaan pois. Siksi kirjoitin sanan pakolaiset lainausmerkeissä, YLE on käyttänytkin pelottavasti siirtolainen sanaa. On erittäin ikävää, että asia kevytmielisesti sivuutetaan valtiojohtoa myöten ja perussuomalaisille ja Ku Klux Klan hörhölle annetaan pellen rooli, jolla vältellään tosiasioiden katsomista silmiin. Maahantulijoiden ”läskikapina” viime viikolla oli aivan järkyttävää katsottavaa, sillä sodassa ja pakolaisuudessa ei ruoka saa olla ensimmäisenä mielessä. Uutisoinnit Saksasta taksilla ajoineen ja älypuhelin selfiet Merkelin kanssa ja Suomen haukkumiset täällä ovat ikävää katsottavaa, eivätkä anna tulijoista älykästä kuvaa. Ymmärrän paradoksit kosmologiassa, mutta maan päällistä paradoksia, jossa maahan tulijat saavat työllisyystilanteen kuntoon, samaan aikaan kun meillä on 350 000 omaa työtöntä, en ymmärrä. Suorastaan irvokasta on, että vasta lakkautetut armeijan kasarmit ja monia koulujakin on luovutettu maahantulijoiden käyttöön. Raja vuotaa ja se vuotaa lännestä!

Varmaa on, että suurimmassa hädässä ovat alueelle jääneet ihmiset ja heitä haluan koko sydämestäni myös auttaa. Kaikille, jos kenellekään, samaan uskontokuntaan kuuluville rikkaillekin naapurimaille nämä ihmiset eivät kelpaa. Lähi-idän konflikti on niin monisyinen, että jopa nuorten miesten pakolaisuus on jossain määrin ymmärrettävää ajatellen argumentointia ”miksi he eivät taistele”? Aivan yhtä epäloogista ja suorastaan typerää on verrata Karjalan evakoita ja nykyisiä maahantulijoita keskenään. Joskus tulee mieleen ”ajatusleikki”, että miten meitä kristittyjä kohdeltaisiin, jos olisimme pakolaisina islamilaisissa maissa? Taitaa olla parempi, ettei ajattele pidemmälle.

Johtavissa asemissa olevat rikkaat puhuvat jatkuvasti vihapuheista, mutta tilanne alkaa karkaamaan jo käsistä ja mieleen tulee jopa tilanne maassamme vuonna 1917 kaksine leireineen ja mielenosoituksineen. Tulevien sukupolvien on helppo kirjoittaa, miten ennen ”tilannetta X” sen ennusmerkit leijuivat jo vuosia ilmassa. Eurooppa on erittäin pahasti jakautunut kahteen leiriin, eivätkä kaikki enää luota Unionin eliitin päätöksiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pakolaiskriisi, ilmastonmuutos, maailman väkiluku, sodan syyt, maahanmuutto